Warsztaty kulinarne

Dnia 6 grudnia w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystano produkty otrzymane w ramach unijnego projektu „Program dla szkół”- Owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Uczniowie kl. I- III i kl. VI pod bacznym okiem Pani Anetki Zając w mikołajkowe popołudnie przygotowali bajeczne gofry z owocami. Chętnych do degustacji było wielu. W przygotowanie gofrów nasi mali kucharze włożyli wiele pracy i serca: przygotowali ciasto, a następnie cierpliwie je piekli, później zdobili owocami. Gofry serwowane były z dodatkami: bitą śmietaną, jogurtem, serkiem, dżemem, cukrem pudrem, jabłkami, śliwkami, borówkami. Słodkie przekąski cieszyły podniebienia uczniów, nauczycieli i pracowników obsługi. Zajęcia kulinarne uczą młodzież samodzielności, a także pracy zespołowej.

A już 7 grudnia nasi kucharze postanowili wykonać zdrowe surówki, wykorzystując warzywa i owoce pozyskane z „Programu dla szkół” – Owoce i warzywa. Uczniowie doskonale poradzili sobie z przygotowaniem surówek i sałatek według własnego pomysłu. Tym razem opiekę nad kulinarnymi zmaganiami sprawowała Pani Małgorzata Kiszowara. Uczniowie klasy VIII doskonalili technikę krojenia, obierania i dekorowania. Nie zabrakło również pogadanki na temat wartości odżywczych owoców i warzyw. Następnie w miłej atmosferze młodzież delektowała się zdrowymi pysznościami.

Monika Futa, Małgorzata Kiszowara

Szukaj

Organ prowadzący szkołę

xlogo-edukator-1

Archiwum


Tagi